РЕВОЛУЦИОНАРНО ОТКРИЋЕ, РАК ЈЕ ПОБЕЂЕН: Молекуларни биолози успешно “присилили” ћелије имуног система да униште рак дојке!

Молекуларни биолози из Сједињених Држава и Канаде објавили су да су усели “препрограмирају” ћелије имуног система и да их “натерају” да униште тумор у дојци жене! Чак и да униште и све метастазе

У овом подухвату је учествовао и онколог Ласло Радвањи са Универзитета Торонта који објашњава и тврди:

– На прагу смо праве велике револуције у борби са раком. Сада располажемо могућностима да усмеравамо имуни систем на борбу са мноштвом различитих мутација. Лекари ће ускоро моћи да се боре и са оним врстама рака које су се досад сматрале неизлечивим зато што лако правиле нове мутације.

Молекуларни биолози су последњих година почели да велике наде полажу у имунотерапију не само у борби против рака, него и против алергија, дијабетеса и других тешко излечивих или неизлечивих болести.

Метод је привидно прост јер подразумева “хушкање” човековог имунитета на ћелије рака, а за то користе различита антитела, живе микробе и низ других “мамаца”.

Тренутно постоји неколико врста имунотерапије које су успешно прошле клиничка испитивања и већ су легализоване у САД и више других земаља.

У већини се користе синтетичка антитела која се “лепе” за ћелије рака и чине их “видљивим” имуном систему.

Стивен Розенберг из америчког Националног института за изучавање рака, чије је седиште у Бетседу, заједно са колегама створио је нови вид имунотерапије који се успешно носи са агресивним формама рака дојке. Успешно су је применили у случају 49-годишње Џуди Перкинс којој нису помогле операција и хемотерапија. Лекари су предвиђали да ће живети само два месеца.

Розенбергов тим се одлучио за “дресуру” имуних ћелија на необичан начин.

Одлучили су да не чекају да се имуне ћелије појаве у њиховим епруветама, или да их нађу у организму пацијенткиње. Почели су да их сами “праве” користећи за то фрагменте ДНК и РНК ћелија рака.

Још конкретније: узели су делове гена из оштећених ћелија захваћених раком и пресадили их у посебна имуна телашца – такозване дендритне ћелије. У нормалним ситуацијама оне „гутају” антигене и предају их Т-ћелијама које су главни диригенти имуним системом. А оне подстичу на напад на претње које на својој површини имају тај антиген.

Розенбергов тим је одабрао неколико најуспешнијих диригената имуним системом и обезбедио њихово размножавање. Тако је дошао до неколико милијарди њихових копија које је потом вратио у тело пацијенткиње.

Поврх свега, убацили су са њима и антитела за ген ПД-1, који је главни кочничар имуног система, што је препрограмиране ћелије натерало да тумор нападају максимално агресивно.

Ова терапија се показала веома ефикасном јер су сви тумори код пацијенткиње почели да се смањују и нестају буквално већ током прве недеље терапије.

Након пола године су све метастазе фактички нестале, а сви трагови рака – кроз 48 недеља.

Та Розенбергова пацијенткиња већ две и по године (њено лечење је почело крајем 2015.) живи ослобођена од рака.

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: fakti.org

Loading...

Check Also

Interesting Facts About Neptune

Appear random information, space details and more particularly, the planet Neptune, then you will love …