Devojčica iz niškog autobusa smrti izašla iz kome: Imala je 1 odsto šanse da preživi, ali je nakon 60 dana borbe pobedila

Lena izvršava proste naloge kao što je pružanje ruke, otvara usta, naročito kada joj dajemo slatkiše, kažu lekari


Voz, Niš, nesreća, autobus

Foto: Telegraf.rs

Lena Ilić (16) iz sela Čokot, koja je 21. decembra teško povređena u sudaru autobusa “Niš ekspres” i voza na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova, probudila se iz kome posle dva meseca i nalazi se van životne opasnosti.

Ona je odmah nakon udesa primljena u bolnicu a ozbiljnim povredama glave i pluća koje, prema rečima lekara, preživi amo jedna od 100 osoba. Međutim, posle 60 dana brobe, Leni život više nije ugrožen. Doktori sa Niške klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju kažu da je pred ovom hrabrom devojkom dug oporavak.

Kada je primljena u bolnicu, Lena je bila u najtežem stanju od svih povređenih i davane su joj male šanse da preživi.

- Odmah po prijemu smo je reanimirali i operisali, pošto je imala ogroman hematom na glavi koji je vršio fatalan pritisak na mozak. Sanirali smo povrede, a zatim je uveli u veštačku komu kako bismo joj pripremili organizam za borbu. Nažalost, osim povrede glave zadobila je i tešku kontuziju pluća sa pucanjem plućne maramice. Ove dve povrede u kombinaciji se teško preživljavali, prakrično jednom u sto slučajeva, pa smo uložili ogromne napore da je spasemo - kaže dr Radmilo Janković, direktor klinike za anesteziju.

Tragična nesreća, Foto: Telegraf.rs

Lena je dva meseca bila na ivici života i smrti, sve do pre nekoliko dana, kada je polako počela da se budi iz kome.

- Njen neurološki status , odnosno povraćaj mentalne funkcije, bio je s vremenom sve bolji. Posle mesec dana u komi, video se prvi napredak, ali i tada je bila životno ugrožena. Međutim, sada možemo da kažemo da je na bezbednoj strani i da joj život više nije ugrožen. Ipak, Lenin oporavak će biti dug - objašnjava dr Janković.

Anesteziolog dr Brana Božidarević kaže da je zadovoljna njenim trenutnim stanjem.

- Lena je sada u stanju očuvane budnosti, izvršava proste naloge kao što je pružanje ruke, otvara usta, naročito kada joj dajem slatkiše, ali nije u stanju da govori, ne samo zbog cevčica, već joj ni svest još nije na tom nivou. Tačnije, ona tek počinje u potpunosti da se budi - kaže dr Božidarević.

Ova vest obradovala je i njenu porodicu koja je sada napokon bar malo odahnula.

VIDEO: Železničar zaustavlja voz na mestu tragedije u Donjem Međurovu


(Telegraf.rs)

Izvor:Telegraf.rs

Loading...

Check Also

Zna ona dobro šta najviše voli! A kad se toga dočepa, kreće lizuckanje za sve pare (VIDEO)

Ništa lepše od jutarnjeg slatkiša Strpljivo je sedela pred gazdom čekajući slatkiš posle doručka. Kada …