HARADINAJ NA SILU PRAVI ‘VOJSKU KOSOVA’: Napraviće je, ako treba, i protiv volje i Srbije i NATO?

Premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj rekao je da će na silu formirati vojsku Kosova’! Kada je shvatio da Srpska lista ni po koju cenu neće podržati transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u ‘vojsku Kosova’, Haradinaj je najavio da će prekršiti svoj ustav i tzv. ‘vojsku Kosova’ formirati na osnovu specijalnog zakona

– Uzimajući u obzir da su nam za formiranje vojske potrebne dve trećine glasova u Skupštini, uključujući i glasove srpskih poslanika, ne možemo da računamo da imamo te glasove. U određenom trenutku bićemo primorani da ‘vojsci Kosova’ mandat damo zakonom – rekao je Haradinaj.

Komentarišući Haradinajeve najnovije pretnje, ministar odbrane Aleksandar Vulin naglašava da Srbi ne podržavaju formiranje ‘vojske Kosova’ i naglašava da ona neće ni biti formirana.

– Čak i po tome što oni zovu zakonima, ne mogu da formiraju vojsku bez glasanja Srpske liste, a Srpska lista neće glasati. Pokušavaju da nađu Srbe, njih dvojicu ili trojicu, zatim da ih školuju u Makedoniji i misle da će na taj način pokazati da Srbi podržavaju ‘vojsku Kosova’. Međutim, bezuspešno, jer Kosovo nije država – podvlači Vulin.

Na drugoj strani, general u penziji Božidar Delić ističe da treba biti oprezan jer se mesecima radi na formiranju ove “vojske”.

 Pripreme za formiranje ‘vojske Kosova’ odavno su završene. Tu mislim na organizacione, kadrovske i materijalne zadatke. Albancima pomažu njihovi prijatelji iz EU i Amerike. Zakon po kom je potreban konsenzus, odnosno saglasnost Srba, može se promeniti. Sigurno je da im niko iz sveta to neće zameriti. Haradinaj će se pohvaliti i sa Srbima koji će biti pripadnici te ‘vojske’ – objašnjava Delić.

Nemaju podršku

Formiranje tzv. vojske Kosova je nemoguće jer Albanci nemaju podršku međunarodne zajednice. Ovakve izjave služe jedino da dodatno destabilizuju situaciju na Kosovu i da vrše pritisak na Srbiju, kaže analitičar Mišel Zubenica.

 

Izvor: D. K./Informer

Loading...

Check Also

ОРБАН ИМА СВОЈЕ “ЈА”: Не желимо да се мешамо са другима, задржите себи мигранте ВАЖНИ СУ НАМ СЛОБОДА ВЕРЕ, ПОРОДИЦА И ОДНОС МУШКАРЦА И ЖЕНЕ

Мађарски премијер Виктор Орбан наводи да Будимпешта „види назнаке“ надоласка новог мигрантског таласа и да …