Muzička apoteka: Silvana – 80 godina od rođenja (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića


Silvana Armenulić

Printskrin: Youtube

Da je živa, danas bi imala 80 godina! Legendarna Silvana Arrmenulić (rođena Zilha Bajraktarević) ugledala je ovaj svet u Doboju 1939. Jedva je pretekla rat i difteriju. U osnovnoj školi je zavolela muziku i na priredbama počela da svira bosansku tamburu i mandolinu. Da se pitao njen otac Mehmed, možda bi Zilha nastavila poslastičarsku tradiciju porodice. Ovako, sa 16 godina je pobegla kod tetke u šeher Sarajevo i počela da peva po kafanama.

Sudbina je htela da jedne hladne noći u leskovačkom parku 1958. sretne retkog žgoljavka i dugajliju. Bio je to Toma Zdravković. Nekako je izmolio Silvanu da ga pusti da peva u istoj kafani, da ga ljudi čuju. Bio je bez posla i para za prenoćiste i povratak u Pečenjevce. Desetak godina kasnije, Silvana je zamolila Tomu, preteći da će se ubiti, da njoj ustupi pesmu "Šta ce mi život" koju je Toma spremio sebi za jedan festival. Od te pesme kreće eksplozija Silvanine popularnosti.

Lepa Lukić je dobila žestoku konkurenciju. Muški svet je bio razoružan i zatečen. Izgledala je im je kao zrelija i starija seks-bomba pred kojom nemaju mnogo izgleda. I najveći mačomeni strast su pretvarali u poštovanje. Nosila je sobom nešto novo u učmaloj narodnjačkoj estradi. Anonimna Zilha (u islamskoj tradiciji simbolizuje majski vrt) postaje velika Silvana (po glumici Silvani Mangano). Njen blagi pogled, tužne a tako obarajuce oči, tiha seta u glasu i naravno dekolte sa raškosnim izrezom na šarenoj haljini, napraviše urbanu legendu. 1961. u beogradskom "Grandu" spojiše se dve urbane face - Silvana i Radmilo Armenulić. 1964. dobija ćerku Gordanu i snima prvu ploču za "Diskos".

Primamljivija ponuda stiže iz PGP-a i od kompozitora i radio pevača Pere Tanasijevića koji je izvlači iz kafane i zajedno snimaju duete. Dueti nisu bili komercijalni, ali jeste bila ponuda zagrebačkog Jugotona. Sa maestrom Acom Stepićem snima 1967. snima dvojkaške pesme, iste godine i grčke pesme, ali prvi veliki hit snima 1968. "Nad izvorom vrba se nadnela" (pesmu su komponovali Braća Bajić). Sledi i uspeh na Ilidži 1969. i vrhunac u tv seriji "Ljubav na seoski način" sa besmrtnim pesmama Tome Zdravkovića.

Mediji su i tada bili željni skandala i krvi. Napumpano je rivalstvo Lepe i Silvane. Pljuštale su često i izmišljene izjave i još brži demanti. Na scenu stupaju i klubovi obožavalaca sa pismima slušalaca i čitalaca. Javljaju se i filmske ponude. Silvana odlazi u Pulu na premijeru svog filma "Lovac na Jelene" Fadila Hadžića. Novine prenose Silvaninu izjavu: "Biće to konačan sumrak Lepe Lukić i ja s naporom skrivam tugu koja me zbog toga mori. Ali, zar sam ja kriva sto njen lični kompozitor Pera Tanasijević priznaje da je za nju pisao šund? 'Dođe vrabac i na prozor čuk-čuk-čukne...' Ma, hajde, molim vas! Lepa ima divan glas, ali samo za šumadijski melos. Iz mojih pesama ljubav izvire bez obzira da li su to narodne pesme, romanse ili zabavnjaci. Pored toga, danas za pesmu nije dovoljan samo glas: traži se još i persona, kultura, šarm koji dejstvuje na ljude."

Ubrzo i Lepa Lukić dobija jos markantniju ulogu u filmu "I Bog stvori kafansku pevačicu" režisera Jovana Živanovića. Usledio je žestok revanš na stranicama tadašnjih novina, naročito "Cik-a": - Silvana bi od mene mogla da nauči kako se glumi, kad već nije naučila kako da se oblači!

Nekoliko godina uoči tragicne pogibije, Silvana je bila okupirana astrologijom, telepatijom, prorocima. Na turneji po Bugarskoj posetila je čuvenu balkansku proročicu Vangu.

U svom poslednjem intervjuu novinarki Zdenki Marok, kao da je sumirala ceo život:

- Moj život je ispunjen pozornicama, mikrofonima, ekranima, kafanama. Možda sam bas u kafani stekla strah od budućnosti. Jer, kad muzika utihne, kad prestanu da zveče čaše i raspevani gosti odu svojoj kući, ja ostanem sama i pitam se - kuda ću ja, gde je moja sreća, da li za me postoji sutra?

Odgovor je brzo stigao. U nedelju 10. oktobra 1976. u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se oko 21,15 časova dogodila na 60. kilometru magistralnog puta Beograd - Niš, izgubili su živote Miodrag Jašarević (60), šef VNORTS-a, Silvana Armenulić (37) i njena sestra Mirjana Bajraktarević (25).

Bio je to najcrnji dan u istoriji narodne muzike.

(Telegraf.rs)

Izvor:Telegraf.rs

Loading...

Check Also

Zna ona dobro šta najviše voli! A kad se toga dočepa, kreće lizuckanje za sve pare (VIDEO)

Ništa lepše od jutarnjeg slatkiša Strpljivo je sedela pred gazdom čekajući slatkiš posle doručka. Kada …